fbpx
Trening & Dieta

Proteinowe leniwe pierogi – FIT przepis w 15 minut!

Dzisiaj przychodzę do Was z kolejną wysokobiałkową propozycją, a mianowicie na proteinowe leniwe pierogi na słodko 🙂 Ten FIT przepis zrobicie bez żadnych większych umiejętności ani nakładów finansowych, prawdopodobnie z tego co już macie w domu – i to w 15 minut! Do tego leniwe z mojego przepisu mają na porcję aż 58 g białka! Zapraszam zatem do czytania i… gotowania 🙂 

Proteinowe leniwe pierogi 

 

Składniki:

  • Naturalny twaróg półtłusty (u mnie Pilos) – 250 g
  • Budyń waniliowy (lub śmietankowy) – ok. 20 g (pół opakowania)
  • Mąka pszenna – 150 g
  • Jajka – 2 szt. (ok. 112 g)
  • Ulubione owoce – u mnie to garść borówek – ok. 50 g
  • Skyr naturalny (Pilos) – 330 g (opakowanie)
  • Szczypta soli

Składniki są przewidziane na dwie porcje – na następny dzień lub dla drugiej osoby. Opcjonalnie można też dodać cukier lub erytrytol (jeśli wolicie słodszą opcję) lub w razie potrzeby zamienić mąkę na izolat białka.

 


Przypominam, że jestem na Instagramie! @blondpanidomu – zachęcam do obserwacji 🙂


Proteinowe leniwe pierogi – FIT przepis w 15 minut!

 

Przygotowanie:

Proteinowe leniwe pierogi robi się naprawdę błyskawicznie! Ze sprzętów kuchennych potrzebne będą tak naprawdę tylko miska, garnek i cedzak 🙂

Do miski przekładamy najpierw twaróg i dokładnie rozgniatamy go widelcem (możliwie na gładko). Następnie dodajemy budyń w proszku, jajka i mąkę i zagniatamy wszystkie składniki na jednolite ciasto.

Podsypujemy trochę stolnicę/blat mąką, ciasto dzielimy dla ułatwienia na 4 części i każdą z nich w miarę równomiernie rolujemy na kształt „wałka”. Następnie nożem kroimy nasze wałeczki na niewielkie kluski. W międzyczasie wstawiamy większy garnek z wodą i solą i doprowadzamy ją do wrzenia.

Delikatnie wrzucamy kopytka do wody i gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia. Następnie odcedzamy, przekładamy na talerz i podajemy ze skyrem i borówkami. Smacznego! 🙂

 

Leniwe pierogi proteinowe – najlepszy przepis!

 

MAKRO (na porcję, już z borówkami i skyrem): 621 kcal, 58,1 g białka, 11,6 g tłuszczu i 72,5  węglowodanów. Jedna porcja to miseczka kopytek – jak na zdjęciu.

Leniwe w takiej wysokobiałkowej opcji cechuje wysoki wskaźnik sytości, co oznacza, że nasycą Was na dłużej, ale jeśli potrzebujecie zmniejszyć kaloryczność, możecie zamiennie użyć chudego twarogu i/lub zjeść proteinowe leniwe w opcji bez żadnych dodatków.

***

Mam nadzieję, że i Wam spodobają się takie leniwe pierogi proteinowe – bardzo jestem ciekawa, czy ten przepis przypadł Wam do gustu! Koniecznie dajcie znać, czy już go robiłyście i jak Wam podpasował 🙂 Z jakimi dodatkami leniwe smakują Wam najbardziej?

 


Inne przepisy wysokobiałkowe:

FIT Śniadanie – przepis na proteinowy kleik mocy. Szybki i pyszny!
Waniliowe placuszki proteinowe – 4 składniki i 32 g białka!



Zdjęcia: BPD Company


SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:
  • zostawisz pod nim komentarz,
  • polubisz mój fanpage na Facebooku,
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie,
  • dołączysz do mnie na TikToku.