fbpx
Trening & Dieta

Gotowałam w kuchni przyszłości! Inteligentna kuchnia od Haier.

Jesteś w trakcie urządzania kuchni i zastanawiasz się, jak wybrać idealny sprzęt AGD do zabudowy? Zobacz, czym jest inteligentna kuchnia i poznaj urządzenia marki Haier. Dziś opowiem Ci nie tylko o najbardziej przydatnych, opartych na sztucznej inteligencji funkcjach, ale zdradzę również dwa przepisy na dania, które przygotowałam z ich pomocą! Kto ma ochotę na wytrawną tartę à la Quiche Lorraine i pomarańczowe szaszłyki z krewetkami? 😉

 

Inteligentna kuchnia według Haier

 

Dość często zdarza mi się jadać na mieście. Mogłabym nawet rzec: kocham dobre jedzonko, a ono kocha mnie 🙂 Zawsze chciałam umieć przygotować takie jedzenie, które sprawi, że moja rodzina poczuje się, jak w najlepszej restauracji, jednak zupełnie szczerze – nie mam takich umiejętności.

Dzięki uprzejmości marki Haier, w ostatnim czasie miałam możliwość odwiedzenia ich showroomu w Warszawie, gdzie nie tylko obejrzałam nowoczesne urządzenia kuchenne z bliska, ale również dokładnie je przetestowałam. 

W dzisiejszym artykule opowiem Ci więcej o sprzętach, które dzięki sztucznej inteligencji są w stanie zapewnić doświadczenia jak z 5-gwiazdkowej restauracji!

 

 

 

 


Przypominam, że jestem na Instagramie! @blondpanidomu – zachęcam do obserwacji 🙂


i

Piekarnik Haier

 

Moim zdaniem sercem kuchni jest piekarnik. Nie mogłam więc przejść obojętnie obok piekarnika z funkcją gotowania na parze Haier i-Touch Steam. Z jego pomocą przyrządziłam rozpływającą się w ustach wytrawną tartę z boczkiem, cukinią i pleśniowym serem.

Ten model to istna bajka! Zdecydowanie sprostał moim oczekiwaniom. Nie tylko przeprowadził mnie przez cały proces pieczenia krok po kroku, ale jeszcze podpowiedział optymalne ustawienia, dzięki czemu bez większego wysiłku udało mi się uzyskać potrawę na miarę najlepszej restauracji! 🙂 Ale o czym dokładnie mowa? Pozwól, że najpierw pokrótce przedstawię Ci najciekawsze funkcje piekarników Haier.

 

i

Moje ulubione funkcje piekarników Haier

 

Piekarniki od Haier posiadają szereg inteligentnych funkcji, m.in.:

 

Autoczyszczenie

Piekarniki Haier potrafią czyścić się same – i to nawet na kilka sposobów! W zależności od modelu są to panele katalityczne, zaawansowany system hydrolityczny czy metoda pyrolizy. Piekarnik jest utrzymany w czystości już podczas pieczenia, a ewentualny cykl czyszczenia odbywa się bez naszego udziału.

 

Aplikacja do zdalnego sterowania

Dedykowana aplikacja hOn umożliwia zdalne sterowanie piekarnikiem (również za pomocą głosu), pozwala na bieżąco monitorować proces pieczenia i daje nam dostęp do różnego rodzaju przepisów i wskazówek – w tym tych dotyczących czyszczenia.

 

Termosonda

Bezprzewodowa sonda na bieżąco mierzy temperaturę we wnętrzu potrawy, dzięki czemu piekarnik może automatycznie regulować temperaturę pieczenia tak, aby nasze danie było jeszcze lepsze. Funkcja ta jest szczególnie przydatna podczas przyrządzania potraw mięsnych lub ryb. Sondą można zarządzać również zdalnie poprzez aplikację hOn.

 

Idealny cykl gotowania

Trudniejsze wypieki, np. chleb wymagają często zastosowania więcej niż jednej funkcji przyrządzania – tak, by były chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku. Dzięki połączeniu dwóch różnych prędkości wentylatora piekarnik Haier jest w stanie wyczarować absolutne cuda! Wystarczy wybrać jeden z trybów specjalnych, by zapewnić idealny cykl pieczenia dla wszystkiego, co wymaga perfekcji.

 

Książka kucharska

Piekarniki Haier z serii i-Touch posiadają ponad 350 przepisów automatycznych w formie wbudowanej książki kucharskiej i szczegółowych instrukcji ich przygotowania. Za pomocą wygodnego, dotykowego wyświetlacza możemy przewijać potrawy, oglądać ich zdjęcia i korzystać z instrukcji przygotowania krok po kroku.

 

Tryb parowy

Opcja gotowania na parze w piekarnikach z serii i-Message Steam jest szczególnie polecana do gotowania potraw wymagających dużej precyzji. Przy pomocy specjalnego algorytmu, piekarnik samodzielnie dozuje odpowiednią ilość pary podczas pieczenia. Dzięki temu otrzymujemy soczyste danie z przyrumienioną, chrupką warstwą.

 

 

 

 

 

Przepis na wytrawną tartę à la Quiche Lorraine

 

Składniki

Spód do tarty:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła min. 82%
  • śmietana 18% – 3 łyżki
  • sól – ok. pół łyżeczki

Farsz:

  • boczek wędzony – ok. 150 g
  • cukinia – 1 sztuka
  • ser Gorgonzola – paczka
  • ser Mozzarella tarty (wiórki) – 100 g
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • śmietanka 30% – 200 ml
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

 

Sposób przygotowania

Spód:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą możliwie szybko i krótko, nie dopuszczając do jego ocieplenia (inaczej spód może wyjść twardy). Wyrabiamy ciasto na gładką masę, lepimy w kulkę, zawijamy w formę spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie wałkujemy, rozciągamy na formę o średnicy ok. 25 cm, dociskamy do brzegów i nakłuwamy widelcem. Całość pieczemy w 180 st. przez ok. 30-35 minut, aż ciasto będzie już suche i lekko rumiane.

Farsz:

W tym czasie, na suchej patelni podsmażamy pokrojony w podłużne kawałki boczek, aż wytopi się z niego tłuszcz. Na osobnej patelni pod przykryciem smażymy pokrojoną w plasterki cukinię, wedle potrzeby podlewając ją wodą. Kiedy boczek się podsmaży, dodajemy do niego pokrojoną cebulę, a w następnej kolejności przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Tak przygotowany farsz wykładamy na spód naszej tarty, a na niego podsmażoną i odsączoną cukinię. W osobnym naczyniu przygotowujemy masę jajeczną – łączymy rozmieszane jajka z serem Mozzarella (w postaci wiórek), śmietanką i oregano. Taką masą oblewamy równomiernie przygotowany wcześniej farsz. Na górę kładziemy jeszcze pokrojony w plasterki ser Gorgonzola i całość wkładamy do piekarnika. Piec w 180 st. przez 30 minut, aż masa będzie ścięta, a góra zarumieniona.

 

 

Płyta indukcyjna Haier

 

W drugiej kolejności postanowiłam przygotować mój ulubiony przepis na szaszłyki z krewetkami, cukinią i papryką w pysznej marynacie pomarańczowej. Do tego celu wykorzystałam płytę indukcyjną Haier i-Move, model HA2MTSJ68MC.

Szczerze mówiąc, wcześniej nie miałam pojęcia jak bardzo inteligentne sprzęty mogą ułatwić życie 🙂  Płyta od Haier nie jest zwykłą płytą. Jest całym systemem nowoczesnych pól grzewczych z intuicyjnym, dotykowym wyświetlaczem, minimalistycznym designem i szeregiem niesamowicie przydatnych funkcji.

Jest wyposażona w dwie powierzchnie Multizone, które automatycznie wykrywają rozmiar patelni/garnka (!), co pozwala na optymalne rozprowadzanie ciepła, a co za tym idzie – idealnie równomierne ugotowanie potrawy.

Kolejny super bajer to funkcja Varycook, która dosłownie umożliwia gotowanie jak szef kuchni. Wystarczy przesunąć (!!) garnek w górę lub w dół, aby przełączyć się na inną strefę temperatury – poziom mocy wówczas zmieni się automatycznie.

Jakby tego było mało, osobisty asystent Cook with me podsuwa setki inspiracji na potrawy, dedykowana aplikacja hOn pozwala na zdalne zarządzanie płytą, a opcja Multislider ułatwia zmianę temperatury jednym przesunięciem palca – tak jak w smartfonie. Czy to nie brzmi jak marzenie każdej nowoczesnej pani domu? W połączeniu z autosynchronizującym się okapem to duet idealny! 🙂

 

 

 

 

 

i

Przepis na grillowane szaszłyki z krewetkami

 

Składniki

  • paczka dużych krewetek – ok. 20 sztuk
  • czerwona papryka – 2 sztuki
  • cukinia – 1 sztuka
  • pomarańcze – 3 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
  • miód – 1 łyżka
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
  • patyczki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania

Aby przygotować marynatę, wyciskamy sok z 3 pomarańczy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, koncentrat oraz ulubione przyprawy. Całość mieszamy i zlewamy uprzednio umyte i obrane krewetki. Odstawiamy do lodówki na min. godzinę, aby składniki się „przegryzły”. Następnie kroimy paprykę i cukinię na nieduże kawałki.

W dalszej kolejności odsączamy krewetki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami. Tak przygotowane szaszłyki smażymy na oliwie, na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) przez około 3-4 minuty z każdej strony. Na koniec wystarczy je posypać świeżą, drobno pokrojoną natką pietruszki. Świetnie będą smakować także z dodatkiem kolendry 🙂

 

i

Pozostałe urządzenia do zabudowy od Haier

 

Sprzęty w inteligentnej kuchni mogą być ze sobą połączone i działać jak jeden organizm. Komunikują się ze sobą przy pomocy łączności bezprzewodowej, dzięki czemu ustawienia będą zawsze idealnie dobrane do wybranej potrawy. Przykładowo, płyta jest połączona z okapem, który to włącza się automatycznie w momencie rozpoczęcia gotowania i samodzielnie dostosuje moc pochłaniania zapachów.

Jeśli więc szukasz jednego lub kilku sprzętów kuchennych do zabudowy, to marka Haier ma w swojej ofercie również chłodziarko-zamrażarki, zmywarki i kuchenki mikrofalowe z funkcją grilla.

 

 

 

 

Mam nadzieję, że mój dzisiejszy artykuł Ci się spodobał, a przepisy na dobre zagoszczą w Twoim domu. Jak przypadła Ci do gustu taka inteligentna kuchnia? Koniecznie podziel się ze mną swoją opinią w komentarzu poniżej!

 


Artykuł powstał przy współpracy reklamowej z marką Haier


Zdjęcia: BPD Company


SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:
  • zostawisz pod nim komentarz,
  • polubisz mój fanpage na Facebooku,
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie.