FIT przepis na waniliowe placuszki proteinowe – 4 składniki i 32 g białka!
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na waniliowe placuszki proteinowe – robione na bazie gotowego puddingu wysokobiałkowego. Potrzebujecie jedynie 4 składników, absolutnie żadnych sprzętów kuchennych i max. 10 minut na ich przygotowanie. Do tego wszystkiego zawierają jedynie 32 g białka w porcji. Szybkie, pyszne i zdrowe – czego chcieć więcej? 😉
Waniliowe placuszki proteinowe
Składniki:
- High protein pudding waniliowy (np. Pilos) – 200 g
- Mąka pszenna – 3 łyżki (45 g)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (4 g)
- Jajko – 1 sztuka (ok. 56 g)
Opcjonalnie spokojnie da się też zamienić mąkę na np. izolat białka. W zależności od indywidualnych potrzeb, można tą porcją zajadać się samej lub np. w opcji na pół z drugą osobą😉
Przypominam, że jestem na Instagramie! @blondpanidomu – zachęcam do obserwacji
FIT przepis na waniliowe placuszki proteinowe. Najlepsze na śniadanie!
Przygotowanie:
Przepis na waniliowe placuszki proteinowe jest oczywiście inspirowany TikTokiem 🙂 Nie tak dawno temu różne jego wersje na bazie puddingu były bardzo popularne – jego wykonanie jest banalnie proste, turbo szybkie, a powstałe placuszki bajecznie pyszne 🙂 W mojej wersji użyłam składników i ilości jak wyżej, a sposób przygotowania to po prostu wymieszanie wszystkich składników ze sobą. Może Wam do tego posłużyć trzepaczka czy widelec, nie potrzebujecie nawet miksera!
Ja najpierw przełożyłam do miseczki pudding waniliowy, dodałam 3 łyżki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i wbiłam jedno jajko. Całość w miarę dokładnie połączyłam ze sobą łyżką i smażyłam placuszki na suchej patelni. W zależności od rodzaju patelni, możecie dodać parę kropel oliwy – u mnie nie było takiej potrzeby. Polecam nakładać naprawdę jedynie łyżkę takiej masy na patelnię, bo placuszki znacznie zwiększą swoją objętość. Smażymy je po ok. 1,5 minuty z każdej strony, aż będą przyrumienione i przekładamy na papierowy ręcznik.
Mi takiej ilości składników wyszło aż 12 placuszków widocznych na zdjęciu. Na taką porcję przypada aż 32 g białka (!), 9g tłuszczu i 4,4g węglowodanów, a w sumie jedynie 387 kcal. Waniliowe placuszki proteinowe są przepyszne same w sobie, ale w razie czego możecie je uzupełnić ulubionymi owocami, cukrem pudrem albo np. masłem orzechowym.
Placuszki proteinowe – najlepszy przepis!
Przepis na takie wysokobiałkowe pankejki na pewno na stałe wejdzie do mojego śniadaniowego menu – zaraz za FIT kleikiem mocy, który od 4 miesięcy gości u nas dosłownie dzień w dzień 😉 Mam nadzieję, że i Wam spodobają się waniliowe placuszki proteinowe – bardzo jestem ciekawa, czy ten przepis przypadł Wam do gustu! Koniecznie dajcie mi znać, czy już go robiłyście i jak Wam smakował 🙂 A jeśli potrzebujecie nieco więcej „na żywo” na temat jego wykonania, to na moim Instagramie znajdziecie ten przepis w wersji wideo – gorąco zapraszam 🙂
Przeczytaj jeszcze: FIT Śniadanie – przepis na proteinowy kleik mocy. Szybki i pyszny!
Zdjęcia: BPD Company
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:
- zostawisz pod nim komentarz,
- polubisz mój fanpage na Facebooku,
- zaobserwujesz mój profil na Instagramie,
- dołączysz do mnie na TikToku.