Najlepszy przepis na gofry
Już od dawna przymierzałam się do tego, by w końcu zacząć zamieszczać na blogu więcej moich przepisów. Dzisiaj na tapetę pójdzie całkiem prosty, ale w moim odczuciu wprost najlepszy przepis na gofry. Długo eksperymentowałam z szukaniem takiego, dzięki któremu przygotowywane przeze mnie gofry będą chrupiące i lekkie – i w końcu udało się! 🙂
Zacznijmy od składników. Tych potrzebujesz naprawdę niewiele i jestem przekonana, że jest duża szansa, że nawet teraz znajdują się w Twojej kuchni 🙂
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka
łyżka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania również jest banalnie prosty i ekstra szybki! Mówi się jednak, że diabeł tkwi w szczegółach – tak więc musi być i w tym przypadku 😉 Cały sekret tkwi w tym, że trzeba oddzielić białka od żółtek i poświęcić chwilkę czasu na ubijanie ich oddzielnie. Dzięki temu gofry pięknie wyrosną i będą pysznie chrupiące 🙂
i
Wygląda to następująco:
1. Do większej miski wrzucamy praktycznie wszystkie składniki tj. mąkę, mleko, olej, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz żółtka z dwóch jajek i miksujemy całość ze sobą.
2. Następnie, do mniejszej miski wlewamy białka z tychże jajek i ubijamy je na sztywną pianę. Wiem, że zdecydowanie łatwiej byłoby miksować wszystko razem, ale zaufaj mi – tego etapu nie można modyfikować 😉
3. Zawartość mniejszej miski przelewamy do większej i wszystko delikatnie mieszamy ze sobą.
4. Nalewamy porcję ciasta do rozgrzanej wcześniej gofrownicy (ja mam zwykłą z Lidla) i pieczemy przez kilka minut aż do lekkiego zarumienienia. Czas trwania zależy tak naprawdę od posiadanego sprzętu i własnych upodobań smakowych (ja np. nie lubię zbyt przypieczonych gofrów), ale myślę, że mogą to być około 3 minuty.
5. Następnie – to też ważne – studzimy gofry na kratce.
Jeśli odłożysz je na zwykły talerz to w miarę parowania (i utraty wody) staną się miękkie i gumowate.
Połóż na nich ulubione dodatki i voilà! Chrupiące i pyszne gofry są już gotowe 🙂
Później koniecznie wróć tutaj i daj mi znać jak Ci się udał mój przepis! Może coś byś w nim zmodyfikowała? Jakich patentów używasz do tego by uzyskać lekkie i chrupiące gofry? Jakie dodatki do gofrów lubisz najbardziej? Podziel się swoim doświadczeniem w komentarzu poniżej 🙂
Photo by Jen P. on Unsplash
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:
- zostawisz pod nim komentarz
- polubisz mój fanpage na Facebooku, tak, żeby być na bieżąco z nowościami
- zaobserwujesz mój profil na Instagramie