Od dawna myślałam o tekście, do którego mogłabym wracać co roku przed sezonem grillowym. Marzyłam o zbiorze sprawdzonych przepisów, które miałabym w jednym miejscu. Postanowiłam jednak poprosić moje dziewczyny z grupy na Facebooku o pomoc w zmierzeniu się z tym arcytrudnym tematem i oto jest! Przepisy na grilla, majówkę, piknik, barbecue czy jakkolwiek nazwać siedzenie z przyjaciółmi lub rodziną i jedzenie na świeżym powietrzu. Zapraszam Cię do ich przetestowania i liczę, że powrócisz z informacją zwrotną, czy było warto!
Konkrety
Łosoś z grilla – łososia kroimy na dowolne kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, kładziemy plasterek cytryny i masło czosnkowe. Zawijamy folią aluminiową i pieczemy.
Szaszłyki – papryka, filet z kurczaka (w marynacie dowolnej), cebula, kiełbasa lub boczek, opcjonalnie: cukinia, pieczarki, ogórek kiszony.
Karkówka w marynacie – najlepiej przygotować ją dzień wcześniej – olej, czosnek i cebula przeciśnięte przez praskę, papryka słodka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz świeżo zmielony, zioła suszone: oregano, bazylia, tymianek, ostra musztarda (opcjonalnie do tego ketchup lub sos BBQ).
Cevapcici (mielone na patyku) – mięso mielone, podsmażona cebula i czosnek, dowolne przyprawy. Mieszamy, rolujemy w dłoniach i nadziewamy na patyk od szaszłyków. Podajemy z sosem BBQ lub tzatziki.
Kaszanka z cebulką – opcjonalnie może być wersja z kiszoną kapustą, wówczas nacinamy lekko od góry flak, kładziemy kapustę i cebulkę i zawijamy w folię aluminową.
Pierś z kurczaka z ananasem w ziołach – filet w marynacie i z plasterkiem ananasa zawinąć w folię i położyć na grilla. Po upieczeniu posypać startym żółtym serem i podawać z sosem czosnkowym.
Skrzydełka z miodem – skrzydełka mieszamy z marynatą (olej, ostra papryka, ketchup, miód i ząbek czosnku) i odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczemy na grillu na tacce z otworkami i pod przykryciem z folii.

Źródło: Co na grilla? Pomysły na grilla w stylu amerykańskim, greckim lub tradycyjnym>>
i
Sałatki
Sałatka „must have” – mix sałat z rukolą, ser z niebieską pleśnią (typu Lazur), pomidorki koktajlowe, słonecznik i sos balsamiczny (nie ocet). Zajadam się nią bardzo często i jak dotąd wciąż mi się nie nudzi.
Sałatka makaronowa – wśród moich gości zawsze schodzi w tempie ekspresowym – 3 paczki makaronu z zupek chińskich „rozwalamy” i mieszamy z 3 łyżkami majonezu (na oko), do tego dodajemy: pomidory (jako pierwsze), ogórki konserwowe, szynkę i ser żółty (pokrojone w kostkę ok. 0,5-1 cm). Staramy się, by wszystkich składników ilościowo było tyle samo. Dodajemy sól, pieprz i pęczek szczypiorku, mieszamy, odstawiamy (najlepiej na noc).
Sałatka ziemniaczana – ziemniaki, ogórek kiszony, kiełbasę, cebulkę pokroić w kostkę. Dodać majonez, sól i pieprz, posypać koperkiem.
Szybka sałatka grecka – mieszanka sałat, oliwki, mozzarella, pomidorki (mogą być suszone) i sos vinaigrette (pół cebuli, łyżeczka musztardy Dijon, łyżka octu winnego sherry, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, zioła).

Zdjęcie: M. Heuvel
Przekąski
Pieczarki faszerowane – z boczkiem i tartym serem żółtym piec zawinięte w folię aluminiową. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem i podawać z sosem czosnkowym.
Bagietka z masłem ziołowo-czosnkowym (masło, czosnek, sól i zioła) – na grillu piec krótko.
Śliwki w boczku – suszoną śliwkę zawijamy w plaster boczku i „zamykamy” wykałaczką. Opcjonalnie zamiast boczku może być szynka parmeńska, piec na grillu.
Camembert – zawinąć w folię aluminiową i wrzucić na grilla.
Kukurydza grillowana w liściach – dokładnie umyć, odgiąć wierzchnie liście i usunąć te wewnętrzne, moczyć w wodzie przez ok. 30 minut. Ziarna pod liśćmi posmarować masłem czosnkowym. Zawinąć liście z powrotem na kolbę i grillować przez ok. 20-30 minut, co jakiś czas obracając. Posypać solą.
Ziemniaki w sreberku – w całości, w łupinie z dodatkiem masła. Piec w folii aluminiowej, po zdjęciu z grilla posypać solą.
Koniecznie daj znać, jak Ci przypadły do gustu te przepisy! A może znałaś już te propozycje lub przygotowujesz ich wersje w nieco inny sposób? Co jest Twoim grillowym „must have”?

Zdjęcie: K. TG
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:
- zostawisz pod nim komentarz
- polubisz mój fanpage na Facebooku, tak, żeby być na bieżąco z nowościami
- zaobserwujesz mój profil na Instagramie.
Leave a Comment
Pingback: Zdrowe grillowanie i wizyta w "Pytaniu na Śniadanie" - Blond Pani Domu on 28.04.2018



8 COMMENTS
Gosia
8 lat agoSezon grilowy za chwilę ropocznie się pełną parą więc fanie, że tu trafiłam.
Turkusowa
8 lat agoJa przepadam za grillowanym oscypkiem 🙂
Paulina Grochowska
8 lat agoFajny wpis, ja sobie w tym sezonie ukochałam warzywa z grilla.
Maria Smolarek-Wilińska
8 lat agoUwielbiam jedzenie z grilla – świetny post!
aneta
8 lat agoJa ostatnio pokazałam przepis na cukinię nadziewaną kiełbaską, polecamy.
Sylwia Antkowicz
8 lat agoMy najczęściej robimy na szybko kiełbasę. Córka uwielbia kiełbasę z grilla. Ale ona to by mogla jeść tylko zupy i mięso. Ja za to uwelbiam bagietkę z grilla i łososia, natomiast kukurydzę wolę gotowaną. Bardzo fajny pomysł na łososia, bo my do tej pory po prostu kładliśmy na grillu, bez masła i zawijania.
Iza
8 lat agoA jakie macie patenty na szaszłyki? Kiedyś zrobiłam z kurczakiem, cebulą, pieczarkami i papryką – warzywka zmniejszyły swoją objętość mniej więcej o połowę i na patyczkach zrobiło się nieco pusto 😉