fbpx
Gotowanie,  Projekty

Przepis na pyszną zieloną pizzę dla całej rodziny

Bardzo często dostaję pytania o alergię Aleksa na białka mleka krowiego oraz dietę eliminacyjną (bezmleczną) na której wciąż jest, a przez 6 miesięcy byłam również ja. Otóż strach ma wielkie oczy i nic poza tym! Alergia u dziecka nie oznacza końca świata, wystarczy zmienić podejście do jedzenia i wciąż będziemy normalnie żyć. Nie dajmy sobie wmówić, że karmienie piersią dziecka z alergią mu zaszkodzi. Wręcz przeciwnie. Ono tego potrzebuje najbardziej. Zamiast skupiać się na produktach, które trzeba wyeliminować z diety pomyśl o tych, których jeszcze nigdy nie próbowałaś, a teraz będziesz miała okazję. Myśl pozytywnie, kombinuj, urozmaicaj dietę i wymyślaj.

Dzisiaj chciałabym przedstawić Ci faworyta mojej rodziny, który pojawia się na naszym stole co najmniej raz w tygodniu. Wystąpiłam z tym przepisem w Cooking Challenge, więc jeśli masz ochotę, to najpierw obejrzyj film (kliknij tutaj), a później wróć do tego tekstu po sam przepis 🙂

 

Przepis na zieloną pizzę

 

Robi się ją bardzo szybko i gwarantuję, że jest przepyszna! 🙂

 

 i

Pizza z cukinią i kozim serem – składniki:

 

Ciasto:

  • gotowe ciasto francuskie – opcjonalnie bez białek mleka krowiego, np. z Lidla.

Sos:

  • pół dużej cukinii,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • bazylia (świeża),
  • sól i pieprz do smaku.

Farsz:

  • 200 g szynki,
  • pół dużej cukinii,
  • kozi ser pleśniowy – 200g – polecam Sante Maire President albo (jeszcze lepsza wersja) zestaw serów hiszpańskich Tapas de queso Pilos,
  • ser żółty tarty / mozzarella tarta – opcjonalnie – pół pizzy można zrobić dla tych, co nie są na diecie. Albo dwie pizze… 😉

i

 i

Sposób przygotowania

 

1. Cukinię obrać, pokroić na plasterki (ja kroję jeszcze na pół), dusić na patelni i od czasu do czasu podlewać wodą, by cukinia zmiękła. Jedną połowę cukinii zostawić, a drugą zblendować, dodając 2 łyżki oliwy z oliwek, 10 listków bazylii, 3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) i przyprawić solą i pieprzem.

2. W międzyczasie pokroić szynkę na małą kostkę, a kozi ser na dowolnej wielkości plasterki. Wyjąć ciasto francuskie z opakowania i położyć na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika. My zwykle pieczemy pizzę bezpośrednio na papierze od ciasta francuskiego – dzięki temu bez problemu odchodzi po wypieczeniu.

3. Ciasto posmarować sosem i posypać tartym serem. Rozłożyć na pizzy składniki w kolejności: szynka, kawałki cukinii (ta druga część) i kozi ser. Posypać oregano lub innymi przyprawami i jeszcze raz serem. Wstawić do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i piec przez ok. 15-20 min (bez termoobiegu).

Czas pieczenia zależy od grubości ciasta, najlepiej sugerować się informacją na opakowaniu. Jak zobaczymy, że boki się rumienią to znaczy, że pizza już jest gotowa. Smacznego!

 

 

Mam nadzieję, że ten przepis Ci się spodoba i będziesz tu często po niego wracać. Jeśli dodatkowo jesteś mamą karmiącą swoje dziecko piersią lub mamą alergika to pamiętaj, że dieta eliminacyjna nie oznacza, że od teraz musicie żyć na chlebie i wodzie. Ja podczas sześciu miesięcy mojej diety z pewnością nie żyłam, a co więcej – potrafiłam jeść naprawdę smacznie. Tak smacznie, że pewne potrawy pozostały obecne w naszej kuchni po dziś dzień.


Przeczytaj również: Jak ja to zrobiłam, że przetrwałam na diecie eliminacyjnej? Moja historia.


SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:
  • zostawisz pod nim komentarz
  • polubisz mój fanpage na Facebooku
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie