Gotowanie

#MamaNaDiecieBezmlecznej – przepis na pyszną zieloną pizzę dla całej rodziny.

Bardzo często pytacie o alergię Aleksa na białka mleka krowiego oraz dietę eliminacyjną (bezmleczną) na której wciąż jest, a przez 6 miesięcy byłam również ja. Otóż strach ma wielkie oczy i nic poza tym!

Alergia u dziecka nie oznacza końca świata, wystarczy zmienić podejście do jedzenia i wciąż będziemy normalnie żyć.

Nie dajmy sobie wmówić, że karmienie piersią dziecka z alergią mu zaszkodzi. Wręcz przeciwnie. Ono tego potrzebuje najbardziej. Zamiast skupiać się na produktach, które trzeba wyeliminować z diety pomyśl o tych, których jeszcze nigdy nie próbowałaś a teraz będziesz miała okazję.

Myśl pozytywnie, kombinuj, urozmaicaj dietę i wymyślaj.

Ja naprawdę podczas tych 6 miesięcy nie żyłam samym chlebem i wodą, a co więcej – potrafiłam jeść naprawdę smacznie. Tak smacznie, że pewne potrawy pozostały obecne w naszej kuchni po dziś dzień. Planuję co jakiś czas wrzucać przepisy w tej tematyce, dajcie znać, czego Wam brakuje!


Zielona pizza

Robi się ją bardzo szybko i gwarantuję, że jest przepyszna! 🙂

Jeśli chodzi o ciasto, to przedstawię Wam dwie wersje – my zawsze korzystamy z tej szybszej, czyli nr 2, ale obie są równie smaczne /dla mnie nawet druga bardziej/.


SKŁADNIKI

Ciasto:

/wersja 1 – własnoręczne przygotowanie/

  • 1,5 szklanki mąki;
  • 5 szklanki letniej wody;
  • 14 g świeżych drożdży;
  • 2 łyżki oliwy lub oleju;
  • szczypta soli.

/wersja 2 – kupne ciasto francuskie bez bmk – np. z Lidla/

Sos:

  • 1 szt. średniej cukinii;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • bazylia (świeża)
  • sól i pieprz do smaku.

Pozostałe:

  • ok. 200 g szynki;
  • 1 szt. średniej cukinii;
  • kozi ser pleśniowy /President Sante Maire/ – 200g /1 op./
  • ser żółty – opcjonalnie – pół pizzy można zrobić dla tych, co nie są na diecie.
    Albo dwie pizze… 😉SAMSUNG CAMERA PICTURES

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W misce wymieszać mąkę z solą, w pół szklanki wody rozpuścić drożdże. Dodać do mąki razem z oliwą. Wymieszać wszystko, wyjąć ciasto na blat posypany mąką i ugniatać ok. 10 min, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić na 15 min. przykrywając ściereczką.

Cukinię pokroić na plasterki (ja kroję jeszcze na pół), dusić na patelni /od czasu do czasu podlewać wodą, by cukinia zmiękła/. Jedną połowę cukinii zostawić, a drugą zblendować, dodając 2 łyżki oliwy z oliwek, 10 listków bazylii, 3 ząbki czosnku /przeciśniętego przez praskę/, przyprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie pokroić szynkę na małą kostkę, kozi ser na plasterki (ja kroję jeszcze na pół). Ciasto rozwałkować na okrągły placek lub wyjąć ciasto francuskie z opakowania i położyć na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika /przy wersji 2 często pieczemy bezpośrednio na papierze od ciasta francuskiego – dzięki temu bez problemu odchodzi po wypieczeniu/.

Ciasto posmarować sosem. Rozłożyć na pizzy składniki w kolejności: szynka, kawałki cukinii (ta druga część), kozi ser. Posypać oregano lub innymi przyprawami. Wstawić do nagrzanego do 230 st. C piekarnika i piec ok. 10 min /bez termoobiegu/. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Jak zobaczymy, że boki się rumienią to pizza już jest gotowa.

zdj2pizza.jpg

zdj3pizza.jpg

Smacznego!