Gotowanie

#MamaNaDiecieBezmlecznej – przepis na pyszną zieloną pizzę dla całej rodziny.

Bardzo często pytacie o alergię Aleksa na białka mleka krowiego oraz dietę eliminacyjną (bezmleczną) na której wciąż jest, a przez 6 miesięcy byłam również ja. Otóż strach ma wielkie oczy i nic poza tym!

Alergia u dziecka nie oznacza końca świata, wystarczy zmienić podejście do jedzenia i wciąż będziemy normalnie żyć.

Nie dajmy sobie wmówić, że karmienie piersią dziecka z alergią mu zaszkodzi. Wręcz przeciwnie. Ono tego potrzebuje najbardziej. Zamiast skupiać się na produktach, które trzeba wyeliminować z diety pomyśl o tych, których jeszcze nigdy nie próbowałaś a teraz będziesz miała okazję.

Myśl pozytywnie, kombinuj, urozmaicaj dietę i wymyślaj.

Ja naprawdę podczas tych 6 miesięcy nie żyłam samym chlebem i wodą, a co więcej – potrafiłam jeść naprawdę smacznie. Tak smacznie, że pewne potrawy pozostały obecne w naszej kuchni po dziś dzień. Planuję co jakiś czas wrzucać przepisy w tej tematyce, dajcie znać, czego Wam brakuje!


Zielona pizza

Robi się ją bardzo szybko i gwarantuję, że jest przepyszna! 🙂

Jeśli chodzi o ciasto, to przedstawię Wam dwie wersje – my zawsze korzystamy z tej szybszej, czyli nr 2, ale obie są równie smaczne /dla mnie nawet druga bardziej/.


SKŁADNIKI

Ciasto:

/wersja 1 – własnoręczne przygotowanie/

  • 1,5 szklanki mąki;
  • 5 szklanki letniej wody;
  • 14 g świeżych drożdży;
  • 2 łyżki oliwy lub oleju;
  • szczypta soli.

/wersja 2 – kupne ciasto francuskie bez bmk – np. z Lidla/

Sos:

  • 1 szt. średniej cukinii;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • bazylia (świeża)
  • sól i pieprz do smaku.

Pozostałe:

  • ok. 200 g szynki;
  • 1 szt. średniej cukinii;
  • kozi ser pleśniowy /President Sante Maire/ – 200g /1 op./
  • ser żółty – opcjonalnie – pół pizzy można zrobić dla tych, co nie są na diecie.
    Albo dwie pizze… 😉SAMSUNG CAMERA PICTURES

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W misce wymieszać mąkę z solą, w pół szklanki wody rozpuścić drożdże. Dodać do mąki razem z oliwą. Wymieszać wszystko, wyjąć ciasto na blat posypany mąką i ugniatać ok. 10 min, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić na 15 min. przykrywając ściereczką.

Cukinię pokroić na plasterki (ja kroję jeszcze na pół), dusić na patelni /od czasu do czasu podlewać wodą, by cukinia zmiękła/. Jedną połowę cukinii zostawić, a drugą zblendować, dodając 2 łyżki oliwy z oliwek, 10 listków bazylii, 3 ząbki czosnku /przeciśniętego przez praskę/, przyprawić solą i pieprzem.

W międzyczasie pokroić szynkę na małą kostkę, kozi ser na plasterki (ja kroję jeszcze na pół). Ciasto rozwałkować na okrągły placek lub wyjąć ciasto francuskie z opakowania i położyć na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika /przy wersji 2 często pieczemy bezpośrednio na papierze od ciasta francuskiego – dzięki temu bez problemu odchodzi po wypieczeniu/.

Ciasto posmarować sosem. Rozłożyć na pizzy składniki w kolejności: szynka, kawałki cukinii (ta druga część), kozi ser. Posypać oregano lub innymi przyprawami. Wstawić do nagrzanego do 230 st. C piekarnika i piec ok. 10 min /bez termoobiegu/. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Jak zobaczymy, że boki się rumienią to pizza już jest gotowa.

zdj2pizza.jpg

zdj3pizza.jpg

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *