Gotowanie,  Inspiracje

5 najlepszych koktajli dla całej rodziny!

Pamiętasz, jak ostatnio zdradziłam Ci, że średnio lubię gotować? To nie zmienia faktu, że lubię dobrze zjeść 🙂 Ostatnio pokochałam koktajle i pracę z blenderem, bo to chwila-moment i możesz wypić coś naprawdę pożywnego. Zawsze się zastanawiam, jak to możliwe, że w jednej porcji może się tyle zmieścić! A przecież „normalnie” nie zjadłabym takiej ilości owoców na raz! Dzisiaj chcę zaprezentować Ci 5 moich ulubionych koktajli (w tym 3 w wersji bezmlecznej) oraz przepisy na roślinne mleko migdałowe i bezmleczny sorbet malinowy! Do tego garść pięknych zdjęć 🙂 Zapraszam więc do naszej kuchni!

 

1/ Koktajl owocowo-jogurtowy

 

Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 mały banan
100 g czarnych jagód
2 brzoskwinie

Sposób przygotowania:
Wrzuć do blendera banana obranego ze skórki i opłukane jagody. Dodaj jogurt naturalny i zmiksuj. Obierz brzoskwinie, pokrój je w drobne kawałki i dodaj do koktajlu. Całość miksuj jeszcze przez 5 sekund na wysokich obrotach.

 

 i
2/ Koktajl z papai i fig
napój bezmleczny

 

Składniki:
1 dojrzała papaja
5 dojrzałych fig
300 ml mleka kokosowego
1 łyżka syropu z agawy
5 listków mięty
200 g truskawek
100 ml mleka migdałowego

Sposób przygotowania:
Owoce obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, kroimy w kostkę i umieszczamy w blenderze razem z mlekiem kokosowym, syropem z agawy i miętą. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy razem z mlekiem migdałowym. Do szklanek nalewamy warstwami.

 

 i
3/ Koktajl z mango i liczi

 

Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 dojrzałe mango
10 owoców liczi
1 łyżka świeżego soku z limonki
łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:
Owoce obieramy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze cząstki. Umieszczamy w mikserze razem z jogurtem, sokiem z limonki i łyżeczką miodu. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie rozlewamy do szklanek.

 

 i
4/ Owocowe smoothie mocy
napój bezmleczny

 

Składniki:

1 szklanka mleka migdałowego
1/2 łyżeczki cynamonu
100 g borówek
1 mały banan
200 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki nasion chia

Sposób przygotowania:
Do blendera wlewamy mleko migdałowe, dodajemy cynamon, borówki, banany i truskawki. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy nasiona chia i mieszamy.


Przepis na roślinne „mleko” migdałowe

 

Składniki:
1 szklanka obranych migdałów blanszowanych
4 szklanki wody

Przygotowanie:
Obrane ze skórki i namoczone przez noc migdały płuczemy i odcedzamy. Wrzucamy je do blendera, zalewamy 4 szklankami wody i blendujemy. Nad miską umieszczamy sitko wyłożone gazą i przelewamy przez nie przygotowany napój. Gotowy wlewamy do szklanej butelki.

W podobny sposób możemy przygotować mleko owsiane, orkiszowe, kokosowe i z nerkowców. Oczywiście w sklepach istnieją również gotowe „mleka” roślinne i to w całkiem przyzwoitej cenie (nawet w Biedronce).

 

5/ Mus malinowy
również w wersji bezmlecznej

 

Mój ulubiony, bo to największa prościzna.

Składniki:
pudełeczko malin (ok. 250g)
1 szklanka mleka (może być innego niż krowie)

i… tyle! Całość miksujemy i pijemy 🙂

 

W podobny sposób możesz również przygotować lodowy sorbet! 

 

Potrzebujesz do tego:
500 g malin (lub truskawek)
1 szklankę soku wyciśniętego z tych owoców
sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:
Maliny (lub truskawki) płuczemy, odsączamy, obrywamy szypułki. Część owoców rozgniatamy i odstawiamy na godzinę, aby puściły sok. Drugą część miksujemy i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek (truskawki). Dodajemy sok z owoców oraz z cytryny i dokładnie mieszamy. Gotowy sorbet wstawiamy do zamrażarki na ok. 3 godziny. Zamrożoną masę możemy pokruszyć i rozdrobnić w blenderze, albo sorbetem zalać gotowe pojemniczki do robienia lodów (ja swoje kupiłam kiedyś w Lidlu za kilka złotych). I gotowe!

Taki sorbet to również super opcja dla dzieciaków, które podobnie jak Aleks mają alergię na białka mleka krowiego i nie mogą jeść „normalnych” lodów. 🙂

 

 

Uprzedzając pytania – nasz blender to Russell Hobbs Mix & Go, ale sądzę, że jakikolwiek masz – z pewnością się nada. K. dostał swój w prezencie już dawno temu, ale przeprosiliśmy go dopiero niedawno 🙂 Tak naprawdę wrzucenie czegoś do blendera i zmiksowanie trwa dosłownie kilka sekund, więc nie masz już żadnej wymówki, by nie przyrządzić w nim czegoś pysznego 🙂 Koniecznie daj znać, jeśli już to zrobisz! A może Twoja miłość do koktajli już trwa w najlepsze? Jakie są Twoje ulubione przepisy?

 

Ten tekst nie powstał w ramach współpracy

 

Zdjęcia wykonał Łukasz Roszyk Photography. Gorąco zapraszam Cię na jego fanpage.

*przepisy 2 i 4 były inspirowane propozycjami z książki „Jeść zdrowiej” (kuchnialidla.pl)


SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:
  • zostawisz pod nim komentarz
  • polubisz mój fanpage na Facebooku, tak, żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie